အရက္ကို လြန္လြန္ကဲကဲ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ က်ံဳ႕မႈႏွူန္းကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစေၾကာင္း အရက္ေသာက္သံုးသူ၏ ဦးေႏွာက္သည္ ထူးကဲစြာ က်ံဳ႕သြားႏိုင္ျပီး ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္းစဥ္ ပ်က္စီးသည့္ နာမက်န္းမႈ (Dementia)ကို ခံစားရႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။
လူ၏ဦိိးေႏွာက္သည္ အသက္အ႐ြယ္အိုမင္းလာမႈႏွင့္အတူ က်ံဳ႕တတ္သည္မွာသဘာ၀ျဖစ္သည္။သာမန္အားျဖင့္ ဆယ္စုႏွစ္တစ္စုလွ်င္ ႏွစ္ရာခိုိင္ႏႈန္းေအာက္သာ ဦးေႏွာက္မႈျဖစ္ေပၚသည္။
အရက္ကို အလြန္အကၽြန္ေသာက္သံုးမႈႏွင့္ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္မႈဆက္ႏႊယ္မႈ႐ွိေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ ကာလၾကာရွည္စြာ အရက္ေသာက္သံုးလာေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ဦးေႏွာက္သည္ သာမန္အေျခအေနထက္ ပိုမို က်ံဳ႕ႏိုင္ေၾကာင္း ဝက္စေလေကာလိပ္မွ သုေတသီ ကာ႐ိုးလ္အန္းေပါလ္က ေျပာၾကားသည္။
အန္းေပါလ္ႏွင့္အဖြဲ႕သည္ ၁၉၇၁ ခုႏွစ္မွစတင္၍ အရက္ေသာက္မႈႏွင့္ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္မႈတို႔ ဆက္စပ္ပံုကိုေလ့လာခ့ဲသည္။၎တို႔သည္ ပ်မ္းမွ်အသက္ ၆၀ အရြယ္႐ွိ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ ၁၈၃၉ဦးကို ေလ့လာခဲ့ရာတြင္ အရက္အလြန္အကၽြံ ေသာက္သူမ်ား၏ ဦးေႏွာက္သည္ သာမန္ထက္ ပိုက်ံဳ႕သြားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
သုေတသီမ်ားသည္ MRI ပံုရိပ္ေဖာ္စက္ျဖင္႔ ဦးေႏွာက္မ်ားကို ေလ႔လာခဲ႔ၿပီးေနာက္ ေလ႔လာခ်က္စာတမ္းကို ထုတ္ျပန္လိုက္ျခင္းျဖစ္သည္။
လူ၏ဦိိးေႏွာက္သည္ အသက္အ႐ြယ္အိုမင္းလာမႈႏွင့္အတူ က်ံဳ႕တတ္သည္မွာသဘာ၀ျဖစ္သည္။သာမန္အားျဖင့္ ဆယ္စုႏွစ္တစ္စုလွ်င္ ႏွစ္ရာခိုိင္ႏႈန္းေအာက္သာ ဦးေႏွာက္မႈျဖစ္ေပၚသည္။
အရက္ကို အလြန္အကၽြန္ေသာက္သံုးမႈႏွင့္ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္မႈဆက္ႏႊယ္မႈ႐ွိေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ ကာလၾကာရွည္စြာ အရက္ေသာက္သံုးလာေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ဦးေႏွာက္သည္ သာမန္အေျခအေနထက္ ပိုမို က်ံဳ႕ႏိုင္ေၾကာင္း ဝက္စေလေကာလိပ္မွ သုေတသီ ကာ႐ိုးလ္အန္းေပါလ္က ေျပာၾကားသည္။
အန္းေပါလ္ႏွင့္အဖြဲ႕သည္ ၁၉၇၁ ခုႏွစ္မွစတင္၍ အရက္ေသာက္မႈႏွင့္ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္မႈတို႔ ဆက္စပ္ပံုကိုေလ့လာခ့ဲသည္။၎တို႔သည္ ပ်မ္းမွ်အသက္ ၆၀ အရြယ္႐ွိ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ ၁၈၃၉ဦးကို ေလ့လာခဲ့ရာတြင္ အရက္အလြန္အကၽြံ ေသာက္သူမ်ား၏ ဦးေႏွာက္သည္ သာမန္ထက္ ပိုက်ံဳ႕သြားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
သုေတသီမ်ားသည္ MRI ပံုရိပ္ေဖာ္စက္ျဖင္႔ ဦးေႏွာက္မ်ားကို ေလ႔လာခဲ႔ၿပီးေနာက္ ေလ႔လာခ်က္စာတမ္းကို ထုတ္ျပန္လိုက္ျခင္းျဖစ္သည္။
No comments:
Post a Comment