ပန္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္ႏွင့္ ကြမ္းသီးေဂၚဖီထုပ္ကဲ့သို႔ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ေရးတြင္ မ်ားစြာထိေရာက္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကထပ္မံေတြ႔ရွိၾကသည္ဆို၏။
ပန္းေဂၚဖီက လွီးျဖတ္စားသံုးေသာအခါ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဓာတုပစၥည္းကို အာနိသင္ေျပေစသည့္ အင္းဇိုင္းကို ထုတ္ေပးသည္။သို႔ျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား တိုးပြားမႈကို ရပ္တန္႔သြားေစသည္။
ရင္သားကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာႏွင့္တကြ မမ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျဖ ေလ်ာ့ပါးသြားေစေၾကာင္း ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ သတ္သက္၍ သုေတသနျပဳေတြ႕ရွိသည္ ဆို၏။
ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ထိုကင္ဆာေရာဂါမ်ားသာမက ဆီးအိတ္၊ သည္းေျခအိတ္ကင္ဆာမ်ားပါ အက်ံဳး၀င္ ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္သည္ဟု ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေနာက္ဆံုးေဖာ္ျပထားသည္ကို ေတြ႔ရသည္ဆို၏။
ပန္းေဂၚဖီက လွီးျဖတ္စားသံုးေသာအခါ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဓာတုပစၥည္းကို အာနိသင္ေျပေစသည့္ အင္းဇိုင္းကို ထုတ္ေပးသည္။သို႔ျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား တိုးပြားမႈကို ရပ္တန္႔သြားေစသည္။
ရင္သားကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာႏွင့္တကြ မမ်ိဳးဥအိမ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျဖ ေလ်ာ့ပါးသြားေစေၾကာင္း ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ သတ္သက္၍ သုေတသနျပဳေတြ႕ရွိသည္ ဆို၏။
ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ထိုကင္ဆာေရာဂါမ်ားသာမက ဆီးအိတ္၊ သည္းေျခအိတ္ကင္ဆာမ်ားပါ အက်ံဳး၀င္ ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္သည္ဟု ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေနာက္ဆံုးေဖာ္ျပထားသည္ကို ေတြ႔ရသည္ဆို၏။
No comments:
Post a Comment